گوشه‌ای از مستندنگاری ایران با عکس‌های گلستان، جلالی و دیگران

به گزارش ایرانگرد نیوز، نمایشگاه گروهی عکس با عنوان “گوشه‌ای از مستندنگاری ۱۳۵۷-۱۳۹۲” با آثاری از زنده‌یادان بهمن جلالی و کاوه گلستان و نیز عکاسانی چون پیمان هوشمندزاده، بهروز مهری و … در گالری راه ابریشم برگزار می‌شود.

 

 

در این نمایشگاه آثاری از بهمن جلالی، کاوه گلستان، رعنا جوادی، هنگامه گلستان، مهشید نوشیروانی، پیمان هوشمندزاده، بهروز مهری، علی رنجبران، مزدک عیاری، محمدرضا سلطانی، تهمینه منزوی، البرز کاظمی و هاشم شاکری از ۳ تا ۲۷ آبان به نمایش درمی‌آید.

 

 

مهران مهاجر، عکاس و منتقد هنری در متنی که برای این نمایشگاه نگاشته آورده است: می‌گویند عکاسی مستند آینه موضوعات، معضل‌ها و رخدادهای اجتماعی است. و ایرانِ این سه دهه مکانِ این رخداد‌ها و معضل‌ها بوده است. پس غریب نیست اگر در تاریخ این سه‌دهه‌مان پی‌ِ عکس‌هایی بگردیم که این خاصیت آینه‌گی‌ را دارند.

 

این مجموعه جستنی است از این دست. اما این آینه یکپارچه نیست. هر چند که آینه عکاسی هیچ‌گاه یکپارچه نیست. منطق هم‌نشینی این‌ دوازده مجموعه‌ چندان برای من روشن نیست. تنها برچسب مستند این هم‌نشینی را توجیه نمی‌کند. باید این تکه‌ها را با تأمل بیشتری نگاه کنیم و با تأنی بیشتری کنار هم و کنار دیگر تکه‌های نادیده بگذاریم تا بخشی از تاریخ عکاسی مستند ایران را بسازیم.

 

 

پیمان هوشمند‌زاده نیز در مورد این نمایشگاه می‌گوید: بخشی از مستندنگاری این سال‌ها است که از چند نسل مختلف عکاسی عکس‌های در آن دیده می‌شود. با این حال این نمایشگاه، نمایشگر همه ظرفیت مستندنگاری نیست و‌‌ همان طور که در عنوان آمده گوشه‌ای از این ماجرا است.

 

مشکل هم اینجا است که وقتی افراد به صورت شخصی دست به کار می‌شوند و نمایشگاه جمع می‌کنند همه ظرفیت به کار گرفته نمی‌شود چون افراد نمی‌توانند. استفاده از تمام ظرفیت‌ها متولی بزرگتری می‌خواهد و البته اگر به سرنوشت دوسالانه دچار نشود.

 

 

آناهیتا قبائیان مدیر گالری راه ابریشم که برگزاری این نمایشگاه را بر عهده گرفته در باره حضور عکس مستند در گالری می‌گوید: یکی از تعاریف ساده عکاسی مستند شرح دنیای واقعی همراه با قصد روایت است. هر تصویر اما به طور اجتناب ناپذیر دارای بعدی هنری است، حتی اگر تلخ‌ترین روادید را روایت کند.

 

بعضی از عکسهای این مجموعه در عین تلخ بودن، زیبا، تکان دهنده، عجیب، نا‌آشنا و حیرت آور هستند. در مجموعه‌ها دید انسان دوستانه عکاس نسبت به محیط پیرامونش مشهود است و بیننده را بی‌تفاوت نمی‌گذارد. پس این تصاویر مثل تصاویر هنری جا دارند که با هر امکانی، نمایشگاه، کتاب، روزنامه به نمایش گذاشته شوند و جای خود را در دنیای عکاسی امروز تثبیت کنند.

 

 

تهمینه منزوی عکاس مستند اجتماعی، گردآوری این آثار را بر عهده داشته است.

 

این نمایشگاه از ۳ آبان هر روز از ساعت ۱۵ تا ۱۹ و جمعه‌ها از ساعت ۱۶ تا ۲۰ در محل گالری راه ابریشم به آدرس تهران، خیابان لواسانی (فرمانیه)، پلاک ۱۰۳ دایر است.

 

Check Also

معرفی نقاشان زن نامدار به بهانه روز جهانی طراحی و نقاشی

 ۱۶ می برابر با ۲۶ اردیبهشت ماه، روز جهانی طراحی و نقاشی اعلام شده است. …