احیای یک سنت قدیمی در نمایش “کاریز ما”/ شهرستان‌ها به هنر بومی توجه کنند

حامد مهری زی‌زاده  با اشاره به نمایش خود با نام “کاریز ما” که امروز شنبه 27 مهرماه در بیست و دومین جشنواره تئاتر سوره ماه روی صحنه خواهد رفت، گفت: این نمایش یک کار بومی است و داستان حول محور یک کاریز یا همان قنات است و رسم هایی که در روستایی با همان عنوان نمایش اتفاق می افتد.

 
وی ادامه داد: در این نمایش زنی در تدارک یک رسم قدیمی است و پسرش فیروز می خواهد مانع برگزاری این رسم شود. همچنین زن و شوهری با نام ناهید و طاهر در پی پیدا کردن فرزند گم شده خود با نام داراب هستند که به نوعی داستان آنها با داستان اصلی نمایش پیوند می خورد.

 
مهری زی زاده درباره این رسم و داستان آن توضیح داد: این رسم به این شکل بوده که در زمان های قدیم وقتی قنات روستایی خشک می شده است زنی را به عقد او درمی آورده اند تا قنات احساس جوانی کند و دوباره پرآب شود. این رسم تا سال 1350 در بعضی از روستاهای یزد انجام می شد و بعد از آن منسوخ شد.

 
این کارگردان یزدی با بیان اینکه گروه “پایژه” سعی در احیای روش های نمایشی ایرانی داشت، افزود: کرامت یزدانی با این هدف داستان “کاریز ما” را نوشت و گروه پایژه با هدف انتخاب موضوعات بومی که برخاسته از فرهنگ علمی و آیینی مناطق خود ما باشند، با طرح این نمایش و اجرای آن تصمیم گرفت که در جشنواره سراسری تئاتر سوره ماه شرکت کند. ما ابتدا طرح های خود را به حوزه هنری یزد فرستادیم و بعد از آنجا در مسیر جشنواره سراسری تئاتر سوره ماه قرار گرفتیم.

 
وی که برای اولین بار در این جشنواره سراسری شرکت کرده است با ابراز رضایت از روند کلی جشنواره بیان کرد: من سه تا از کارها را دیدم که به لحاظ سوژه و اجرا چندان مناسب نبودند اما شاید نتوان خیلی خرده گرفت. حمایت های جشنواره هم به صورت کلی خوب و مناسب بود البته اعضای تئاتر ما برای پذیرش کمی اذیت شدند چون کار ما از دکور سنگینی برخوردار بود، عوامل پشت صحنه بیشتری نیاز داشت و برای اسکان و امکانات گروه با مشکلاتی مواجه شدیم. البته من نمی خواهم گلایه کنم و زحمات دیگر را نادیده بگیرم اما این سختی ها باعث شد خیلی نتوانم به جشنواره فکر کنم و تنها درگیر نمایش خود بودیم.

 
مهری زی زاده در پایان درباره تفاوت اجراهای شهرستان و تهران یادآور شد: این طبیعی است که میان نمایش هایی که در تهران تولید می شوند با کارهای شهرستان تفاوت وجود داشته باشد. اگر این تفاوت نباشد غیرمنطقی است زیرا اگر هر زمینه فرهنگی، هنری، اقتصادی، ورزشی و … را در نظر بگیرید بستر و امکانات شهرستان با تهران که پایتخت است، متفاوت است. هرچند این گفته آنقدر تکرار شده که امروز دیگر به یک کلیشه تبدیل شده است. از طرف دیگر در شهرستان ها یک اشتباهی رخ می دهد و آن این است که می خواهند تجربه موفق یک نویسنده و کارگردان را در شهرهای خود تکرار و کپی کنند اما باید هنرمندان شهرستان ها به موقعیت ها و مسایل بومی خود نگاه تازه ای داشته باشند تا به این ترتیب فاصله هنری بوجود آمده در تهران و شهرستان ها پر شود.

 
نمایش “کاریز ما” شنبه ساعت 19:30 در تالار اندیشه حوزه هنری به عنوان یکی از نمایش های بیست و دومین جشنواره سراسری تئاتر سوره ماه روی صحنه می رود.

 
 

Check Also

معرفی نقاشان زن نامدار به بهانه روز جهانی طراحی و نقاشی

 ۱۶ می برابر با ۲۶ اردیبهشت ماه، روز جهانی طراحی و نقاشی اعلام شده است. …