رییس اداره میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری دزفول گفت: آسیاب های آبی دزفول با یک هزار و ۷۰۰ سال قدمت به عنوان قدیمی ترین سازه های آبی جهان، تا اواخر قرن ۱۹ میلادی همچنان مورد استفاده قرار می گرفت.
با اقدام های انجام شده بخشی از آسیاب های آبی دزفول واقع در بستر رودخانه دز در این شهر به موزه آب تبدیل شد که مورد توجه گردشگران است.
وی بیان کرد: نخستین آسیاب آبی دزفول در دوره ساسانی بنا شده بود که استفاده از آنها برای آرد کردن گندم در دوران قاجاریه و پهلوی نیز استمرار داشت و اقتصاد این شهر را رونق بخشیده بود.
باغبان، تعداد این آسیاب ها را بین ۵۰ تا ۶۰ حلقه اعلام کرد و افزود: تعدادی از این آسیاب ها زیر پل قدیم، تعدادی زیر پل جدید و بقیه در محدوده ‘علی کله’ شهر دزفول واقع شده اند که به دلیل طغیان رودخانه و قرار گرفتن در مسیر جاده ساحلی تعدادی از آنها تخریب شده به گونه ای که اکنون تنها حدود ۲۰ حلقه از این آسیاب ها باقی مانده است.
نخستین آسیاب آبی دزفول همزمان با ساخت پل باستانی این شهر، یک هزار و ۷۰۰ سال پیش در دوران ساسانی با توجه به نیاز مردم در بستر رودخانه دز ساخته شد.
بسیاری از این آسیاب ها تا اوایل دوره پهلوی دوم فعال بوده و نیاز مردم برای تامین آرد را برطرف می کرد اما با ساخت کارخانه آرد این آسیاب ها جایگاه نخستین خود را از دست دادند.
قرارگیری موزه آب دزفول (مجموعه آسیاب ها) در بستر رودخانه دز و در نزدیکی جاده ساحلی و پارک ساحلی رعنا و پل قدیم دزفول، این مجموعه را به یکی از جاذبه های گردشگری این شهر تبدیل کرده است.
مجموعه آسیاب های آبی دزفول با شماره ۳۹۸۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
شهر دزفول در شمال خوزستان حدود ۲۵۰ هکتار بافت قدیم دارد.
بافت تاریخی دزفول در برگیرنده بناهای ارزشمند آجری با معماری زیبا و منحصر به فرد است.