غذاهای محلی در استان ایلام بین مردم از جایگاه بالایی برخوردار است و بانوان هر کدام از غذاهای محلی را به مناسبت و در فصل خود درست میکنند. به عنوان مثال در بهار از سبزیهای کوهی خیلی استفاده میشود. در تهیه یکی از این غذاها تره کوهی و چند سبزی دیگر را با گوشت تفت داده و با برنج مخلوط میکنند.
روزهای بارانی با ماش و پلو غذای خیلی نرمی به نام شُله درست میکنند. یا در فصل زمستان و به دلیل شیوع سرماخوردگی «کشکینه» و «ترخینه» پخته میشود. همچنین گوشت قورمه را به تنهایی یا مخلوط با ماده دیگری مانند گوجه درست کرده و نوش جان میکنند.
مردم این ناحیه ترخینه را به دو طریق و با دو طعم مختلف تهیه میکنند که دوئینَه و شُمینه نام دارد. در دوئینه گندم را با دوغ و مقداری سبزی معطر آماده میکنند و در نوع شمینه از نوعی سبزی خاص، گوجه فرنگی و آب انار استفاده میشود.
کپه یکی از غذاهای رایج در ایلام است. برای تهیه آن ابتدا مقداری برنج عنبربو میپزند، بعد از سرد شدن آن را خوب چنگ میزنند تا به حالت خمیری در آید. سپس مقداری گوشت چرخ کرده، سیب زمینی ریز شده، کشمش و پیازخرد شده را سرخ کرده و مقداری سبزی معطر اضافه میکنند. این مواد را در گلوله کوچک از برنج گذاشته و در روغن سرخ میکنند. درست کردن این غذای خوش مزه نیاز به وقت و حوصله زیاد دارد.
دندهپلو از دیگر غذاهای معروف استان ایلام است که طرفداران بسیاری دارد. دنده پلو با ماست محلی و سبزی خوردن بسیار دلچسب است.
از شیرینی های معروف محلی و سنتی استان ایلام بژیبرساق است که با آرد، شکر، روغن دان، تخم مرغ، شیر، زیره، رازیانه و زردچوبه درست میشود. همه مواد را با هم مخلوط کرده و در روغن سرخ میکنند و روی آن را با شکر میریزند.
در تهیه حلوای بگل از خرمای مرغوب و بگل (کشک پودر شده) و روغن دان (حیوانی)، کنجد سفید استفاده میشود.
از انواع نانهای محلی در استان ایلام نیز باید از نان ساجی نام برد که آرد و نمک و آب و مایه خمیر را قاطی میکنند و روی ساج پهن میکنند. نان پپگ که آرد و آب و پیاز خرد شده و نمک را قاطی میکنند و خمیر را به صورت بزرگ زیر خاکستر قرار میدهند. نان فتیر از آرد و آب و نمک بدون مایه خمیر تهیه شد و روی ساج پهن میکنند.