۸۵ درصد آمریکایی ها به دلیل مخاطرات ابتلا به ویروس کووید ۱۹ ترجیح می دهند تعطیلات تابستان را زمینی سفر کنند. جست و جوی واژه «کمپینگ» در اینترنت به رقم نجومی رسیده است. در گوگل جست و جوی این کلمه کلیدی به بالاترین حد خود در ۱۰ سال گذشته، دست یافته. این اطلاعات را شرکت اکسپدیا (Expedia) منتشر کرده است. حالا یکی از مهمترین پرسش مسافران این است با تغییر شکلی که در سفرها پیش آمده، چقدر می توان به کمپینگ و یا همان اقامت در چادرهای مسافرتی در دوارن کرونا اعتماد کرد؟
کمپ ها در بیشتر کشورها، حریم مشخصی دارند که بعضی از آن ها در ازای دریافت مبلغی، به مسافران خدماتی مثل آب گرم، برق، سرویس بهداشتی، حمام، لباسشویی، آشپزخانه، فروشگاه، کافه، کابین و تخت می دهند. در نتیجه مسافران اجازه ندارند در هر نقطه ای از طبیعت و یا فضای باز، کمپ یا چادر مسافرتی برپا کنند، درصورت تخطی از این قانون نیز با کمپرها برخورد می شود. با عالمگیر شدن ویروس کرونا تعداد متقاضیان کمپینگ بیشتر شده، هرچند که از ظرفیت اقامت در کمپ ها کاسته شده است، برای همین به مسافران توصیه می شود قبل از آنکه به جاده بزنند محل کمپ را رزرو کنند.
در ایران اما اوضاع متفاوت است؛ اغلب محدودیتی برای کمپینگ یا چادر زدن در طبیعت و یا فضای باز و حتی محیط شهری وجود ندارد. از سویی، فضایی که گاه توسط شهرداری ها و دهیاری ها با عنوان کمپ مسافرتی آماده شده آنچنان مجهز نیست که اینترنتی و از قبل امکان رزرو داشته باشند و یا وضعیت بهداشت و نوع نظارت بر آن ها به گونه ای نیست که به مسافر اطمینان خاطر بدهد. با این وجود طبق گزارشی که آژانس های مسافرتی و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشورمان داده اند با شدت گرفتن سفرهای زمینی و خانوادگی، درحال حاضر کمپینگ در طبیعت و محیط باز با استقبال بیشتری روبرو شده است. حال با توجه به نیازی که تشدید شده، سوال این است در دوران کرونا چطور می توان با امنیت به کمپینگ رفت؟
هیچ پاسخ قطعی برای این سوال وجود ندارد و هنوز هیچ یک از مراکز تحقیقاتی کنترل بیماری از جمله CDC در آمریکا و یا سازمان جهانی بهداشت پاسخ واضحی به این پرسش نداده اند. اما سایت اینترنتی تودی (Today) به تازگی مقاله ای درباره راه های حفظ سلامت جسم و روان در طبیعت و کمپینگ منتشر کرده است و در آن به راههای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا حین سفر به طبیعت پرداخته است. این مقاله با استناد به آخرین اطلاعات و توصیه های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا (CDC) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) و بر پایه توصیه های روانشناسان و پزشکان تهیه شده است که قابلیت تطبیق با شرایط هر کشوری را دارد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا، با آن که رفتن به طبیعت را روش نسبتا امنی برای انجام فعالیت بدنی، تنفس هوای تازه و کاهش استرس زندگی روزمره می داند، اما هنوز هم در خانه ماندن را بهترین راه محافظت در برابر ویروس کرونا می داند، هرچند که کمپینگ در این دوره را ممنوع و یا متوقف نکرده است. گزارش های این مرکز تایید می کند که متوقف شدن در جایگاه سوخت، سوپرمارکت ها، رستوران ها و استفاده از توالت های عمومی می تواند مسافر را در معرض خطر قرار دهد و تنها پیشنهادی که می دهد دور نشدن از خانه و کمپ کردن در نزدیکی محل اقامت، است. واقعیت این است، هر چه از خانه دورتر باشید خود و دیگران را بیشتر در معرض خطر قرار می دهید.
این مرکز از مردم می خواهد پیش از مسافرات و یا کمپ کردن دستورالعمل های ایمنی را که دائما در حال به روزسانی هستند، مطالعه و نکات زیر را رعایت کنند:
اگر بیمار هستید یا علایم بیماری کووید-۱۹ را دارید حتما از سفر بپرهیزید.
ترجیحا با کسانی که یکجا زندگی می کنید و آشنا هستید سفر کرده و فاصله اجتماعی ۲ متری از هم را رعایت کنید.
در مسیر ماسک بزنید و وقتی به مقصد رسیدید، در محیط بسته نیز همین کار را بکنید.
اما توصیه پزشکان و متخصص های کمپینگ برای داشتن سفری و اقامت امن در طبیعت چیست؟
نقاطی را برای کمپینگ انتخاب کنید که جمعیت کمی آنجا تردد می کنند و در صورت امکان، از قبل جا را رزرو کنید.
اگر یک منطقه از جمعیت اشباع شده، آنجا نروید.
اگر نگران انتقال آلودگی از توالت ها هستید نباید انتظار داشته باشید با یک شست و شوی ساده ویروس کرونا از بین برود. توصیه می شود هنگام استفاده از توالت های عمومی، وسایل بهداشت شخصی از جمله مواد ضدعفونی کننده، دستکش پلاستیکی، دستمال توالت، صابون و حوله شخصی و دیگر وسایل مورد نیاز را همراه داشته باشید.
ظرف کوچکی برای ضد عفونی با الکل ۷۰ درصد بردارید که قابل حمل در جیب باشد. این اندازه راحت تر و مناسب تر است.
از رستوران ها و اماکن عمومی پرتردد پرهیز کنید.
اگر در فاصله ۲ متری دیگران قرار گرفتید، حتی اگر در محیط باز هستید حتما ماسک داشته باشید.
از آنجایی که استفاده از کمپینگ در حال حاضر عمومیت پیدا کرده، از گروه های دیگری که می بینید فاصله بگیرید و محدوده خود را حفظ کنید. هرچند مراکز تحقیقاتی کنترل بیماری، مواجهه با دیگر مسافران را در هنگام کمپینگ، اجتناب ناپذیر و غیرقابل کنترل می دانند.