هنر موسیقی در تملک هیچ هنرمند و مسئولی نیست/ لزوم توجه به موسیقی قومیت‌های مختلف

حسین علیزاده موسیقیدان که از چندی پیش با گروه موسیقی “هم آوایان” در شهرهای مختلف اجرای برنامه داشته است درباره تازه‌ترین اجرای این گروه موسیقی  گفت: پس از اجرای قطعاتی از موسیقی ایرانی در آمل، گروه کوچکی از “هم آوایان” با آواز پوریا اخواص و نوازندگی پژمان حدادی و علی بوستان ترتیب دادیم و در شهر مشهد به مدت دو شب در تاریخ 7 و 8 آبان ماه کنسرت برگزار کردیم که خوشبختانه با استقبال خوبی مواجه شد.

 
این آهنگساز در ادامه افزود: پیش از این در مشهد کنسرت‌های دانشجویی برگزار شده و خوشبختانه اداره کل ارشاد خراسان رضوی مشهد نیز راغب است که کنسرت های موسیقی ایرانی را در این شهر برگزار کند.

 
وی درباره اجرای کنسرت این گروه موسیقی در تبریز گفت: برگزاری کنسرت در تبریز به بعد از ماه محرم و صفر موکول شد و فکر نمی کنم برای اجرا در این شهر با مشکل مواجه شویم. به ویژه اینکه در بخش نخست این کنسرت قطعاتی از موسیقی آذری اجرا می شود. ضمن اینکه در اجرای پیش رو ترکیب نوازندگان همان کسانی خواهند بود که در تمام شهرها اجرای برنامه داشتیم و اگر ارشاد تبریز با حضور همخوان های خانم مشکلی داشتند قطعا اصل کنسرت را لغو می کنیم.

 
موسیقی ایرانی از مناطق مختلف کشور می‌آید

 
آهنگساز قطعه “ترکمن” در پاسخ به این سئوال که برآیند مجموع کنسرت های اجرا شده توسط گروه موسیقی “هم آوایان” در شهرهای مختلف را چطور ارزیابی می‌کند؟ گفت: یکی از دستاوردهای برگزاری کنسرت‌های مختلف در سال گذشته این بود که در اجرای هر کنسرتی در شهرستان‌ها به موسیقی همان منطقه نیز فکر کنیم و این ایده را که موسیقی ایرانی فراتر از موسیقی دستگاهی است و متعلق به موسیقی مناطق مختلف است، اجرایی کنیم.

 
علیزاده در ادامه افزود: ضرورت وجود موسیقی ایران به معنای موسیقی فارسی‌زبانان این است که موسیقی و فرهنگ اقوام دیگر را نیز موسیقی خود بدانیم و در سایه توجه به چنین ضرورتی است که با زبان موسیقی می‌توان با فرهنگ‌های مختلف گفتگو کرد. از همین رو هدف گروه موسیقی “هم آوایان” در اجرای کنسرت در شهرستان ها گفتگو با زبان موسیقی در جهت ایجاد همدلی و همبستگی بین اقوام مختلف بوده و هست.

 
این موسیقیدان با اشاره به اجرای کنسرت در شمال کشور بیان کرد: به عنوان مثال زمانی که در شمال کشور اجرای برنامه داشتیم در بازخوردهایی که از مخاطبان دیدم، این نکته را دریافتم که علاوه بر ترک زبان‌های شمال‌نشین سایر هموطنان هم که زبان ترکی نمی دانستند موسیقی اجرا شده در بخش آذری را دوست داشتند. این علاقه به معنای شنیدن صدای اقوام است.

 
فرهنگ های غنی بر یکدیگر تاثیر می گذارند

 
سرپرست گروه موسیقی “هم آوایان” در پاسخ به این پرسش که آیا از حضور هنرمندان بومی در اجرای مناطق مختلف بهره برده است؟ گفت: اگر در اجراهای مختلف از حضور هنرمندان مختلف بهره می بردیم قطعا اجرا از اصالت بیشتری برخوردار می شد اما امکان این حضور فراهم نبود. ولی به هر صورت فرهنگ، موسیقی و زبان هر قوم تنها متعلق به خود آنها نیست و فرهنگ‌های غنی می‌توانند روی یکدیگر تاثیر بگذارند.

 
وی در ادامه افزود: اما با وجود تنوع فرهنگی، زبانی و نژادی که در ایران داریم همبستگی فرهنگی و هنری کمتر ایجاد شده و برخی خط کشی‌ها همواره وجود داشته است. حال اینکه تمام تلاش گروه “هم آوایان” بر این بوده که خط کشی هایی از این دست کم رنگ شود.

 
مخالفت با پیشرفت به یک فرهنگ تبدیل شده است

 
علیزاده با اشاره به وضعیت موسیقی ایران در مدیریت جدید معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: هنوز زود است که درباره عملکرد معاونت هنری در حوزه موسیقی قضاوت کنیم اما آنچه مسلم است در هر زمینه ای که قرار است به پیشرفت برسیم همیشه یک عده مخالف وجود دارد و متاسفانه این مخالفت به یک فرهنگ تبدیل شده است. این در حالی است که هنر موسیقی در تملک هیچ هنرمند و یا مسئولی نیست. این هنر متعلق به تاریخ ایران است به همین دلیل موظف هستیم از این گنجینه به درستی حمایت کنیم.

 
این نوازنده تار در ادامه افزود: با آمدن و رفتن افراد و خواستن ها و نخواستن های آنها، هنر موسیقی از بین نمی رود و تنها مشکلی که ایجاد می شود این است که در طول زمان به روند روبه رشد موسیقی صدمه وارد می‌شود ولی موسیقی مطلقا از بین نمی رود. در طول همه این سالها ثابت شده تا زمانی که اساتید و موسیقیدان های فعال در این عرصه فعال هستند موسیقی هم حضور دارد. ضمن اینکه برخی از مسئولان تاثیرگذار در این عرصه فرهنگ و هنر مخالف موسیقی نیستند.

 
کسانی درباره کیفیت موسیقی اظهارنظر می‌کنند که اطلاعات درستی از این هنر ندارند

 
آهنگساز قطعه “نی نوا” با تاکید بر اینکه افراد به طور طبیعی مخالف هر پدیده منفی‌ای هستند، بیان کرد: قطعا اگر موسیقی نادرست و منفی اجرا شود همه هنرمندان موسیقی که سالها درجهت ارائه موسیقی درست و متعالی فعالیت کردند با آن مخالفت می‌کنند و با انواع موسیقی حقیر و نادرست برخورد می کنند. به اعتقاد من بحث بر سر بود و یا نبود موسیقی نیست بلکه بحث بر کیفیت این هنر است منتها در برخی موارد، کسانی درباره کیفیت موسیقی اظهارنظر می کنند که اطلاعات درستی از این هنر ندارند.

 
علیزاده با اشاره به مدیریت علی مرادخانی در معاونت هنری وزارت ارشاد گفت: حضور علی مرداخانی در عرصه مدیریت هنری می تواند مهم باشد اما او راه زیادی در پیش دارد و معتقدم که مرادخانی تنها نیست و حداقل موسیقیدان ها نظر مثبتی نسبت به ایشان دارند و او را تنها نمی گذارند و قطعا کمک می کنند که این مدیر هنری به جایگاه واقعی خود برسد.

 
این آهنگساز در پایان با اشاره به احتمال انتخاب پیروز ارجمند به عنوان مدیر دفتر موسیقی وزارت ارشاد گفت: یکی از تصمیم های مدیریتی علی مرادخانی در حوزه موسیقی می تواند انتصاب پیروز ارجمند به عنوان مدیر دفتر موسیقی وزارت ارشاد باشد که به اعتقاد من انتخاب خوبی بود. ارجمند مدیری جوان، پر انرژی و دارای برنامه است.

 

Check Also

معرفی نقاشان زن نامدار به بهانه روز جهانی طراحی و نقاشی

 ۱۶ می برابر با ۲۶ اردیبهشت ماه، روز جهانی طراحی و نقاشی اعلام شده است. …