روز جهانی زمین وفوریتهای نجات محیط زیست
مشکلاتی چون مهاجرت بی رویه و فزاینده به شهرها و تهدیدهای فزاینده آب و هوایی اکنون کاملا به روشنی نشان داده است که ایجاد جامعههایی بامحور ارزشهای زیست محیطی و اقتصادهای پایدار بیش از هر زمان دیگر ضرورت دارد.
هرسال 22 اوریل بیش از یک میلیارد انسان از 190 کشور جهان برای روز زمین درمراسم ویژهای شرکت میکنند. از سان فرانسیسکو گرفته تا سن خوان ، پکن تا بروکسل ، مسکو تا مراکش مردم با کاشت درختان ، نظافت و پاکسازی محیط های اجتماعی ،ارتباط با نمایندگان و مراکز سیاستگزاری کشورها و شهرهای خود ، به نمایندگی از محیط زیست و طبیعت، دست به اقدام میزنند.
روز زمین 2014 نیز همانند سالهای گذشته با تمرکز بر چالشهای بی سابقه زیست ممحیطی در روزگار ما درسراسر جهان برگزار میشود. مشکلاتی چون مهاجرت بی رویه و فزاینده به شهرها و تهدیدهای فزاینده آب و هوایی اکنون کاملا به روشنی نشان داده است که ایجاد جامعه هایی بامحور ارزش های زیست محیطی و اقتصادهای پایدار بیش از هر زمان دیگر ضرورت دارد.
روز زمین 2014 از طریق طرح شعار :”شهرهای سبز” به عنوان موضوع امسال میکوشد راهکارهایی چون سرمایه گذاری در فناوریهای هوشمند، سیاستگزاری های سبز، حرکت فکری به سوی سیاست عمومی، آموزش همگانی،اقدام همگانی را در سراسر جهان مطرح کند.
از این رهگذار میتوانیم شهرهای خود را به کارگاه هایی برای تحول به سوی آینده پایدار مبدل کنیم . زیرا بدیهی است که هیچ چیز قدرتمند تر از اقدام دسته جمعی میلیونها انسان در سراسرجهان نیست.
سال ها پیش در سال ۱۹۷۰ چندین و چند حادثه رخ داد تا جهان و جهانیان تکانی بخورند و به یاد این زمین از یاد رفته بیفتند. در آن سال ۲۲ آوریل (۳ اردیبهشت) نخستین باری بود که برای پاک بودن زمین، جشن گرفتند وایده آن را “جان مک مونل” فرزند یک مبلغ دینی مستقل و علاقمند به عرصه دین، علم و صلح در سال ۱۹۶۹، در همایش یونسکو درباره محیط زیست مطرح کرد و در همان سال پرچم زمین پاک را طراحی نمود. “یوتانت” دبیر کل آن زمان سازمان ملل (۱۹۶۲- ۱۹۷۱) از ایده مک کونل استقبال کرد و این روز به یک روز جهانی در تقویمهای سراسر دنیا تبدیل شد اما اصل ماجرا به سالها قبلتر از آن باز میگشت.
پس از جنگ جهانی، صنایع در امریکا چنان رشد سریعی یافت که اثراتی منفی همچون آلودگی آب و هوا را به همراه آورد. کارسون در سال ۱۹۶۲ کتابی به نام “بهار خاموش” منتشر کرد و در آن صراحتا از پخش آفتکشهای شیمایی نظیر د.د.ت در طبیعت انتقاد کرد. در دهه ۱۹۶۰ آلودگی هوا در شهرهایی همچون لسآنجلس و نیویورک به سطحی بحرانی رسید و در نهایت در سال ۱۹۶۹ به دلیل تخلیه زبالههای شیمیایی و خطرناک در رودخانه کویاهوگا در اوهایو آتشسوزی ایجاد شد و فاجعهای بزرگ آفرید و همین امر سبب شد تا اعلام روز زمین پاک در ۲۲ آوریل سال ۱۹۷۰ با استقبال بیشتر از ۲۰ میلیون نفر از حامیان محیط زیست همراه شود. نزدیک به ۲۰ سال بعد، در سال۱۹۹۰ جامعه جهانی رسما این روز را به نام روز زمین پاک نامگذاری کرد.